Legionella kockázatelemzés készítése

 

A 49/2015 (XI.6.) EMMI rendelet a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról rendelet.

A rendelet rögzíti, hogy a fokozott Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben el kell végezni a kockázatbecslést és az esetleges kockázatok csökkentését.

 

Mi is az a Legionella baktárium?

A Legionella baktériumok természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak, azonban az emberi civilizáció kialakított olyan környezeti közegeket, amelyek különösen kedveznek elszaporodásuknak.

Növekedésüket a 20-­50°C-­os vízhőmérséklet segíti elő. Jellemzően 20 °C alatt nem szaporodnak, de nyugvó fázisban túlélnek, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok 60°C felett elpusztulnak.

Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat is igényelnek, amelyeket a vízrendszerekben megtalálható organizmusok (algák, amőbák, és egyéb baktériumok), a víz alkotói, a vezetékrendszerben kiülepedő anyagok, vagy korróziós termékek biztosítanak számukra.

A biofilm a felületnövelő lerakódásokkal (üledék, iszap, vízkő és rozsda) együtt a Legionella baktériumok megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul.

 

Magas kockázatú létesítmények:

  • Kereskedelmi szálláshelyek
  • Uszodák, közfürdők
  • Medencét üzemeltetők
  • Közintézmények
  • Szociális intézmények
  • Fogászati rendelők
  • Párásító, és hűtőközegek alkalmazása

Kérje segítségünket a Legionella kockázatelemzés elkészítésében!

 

Kérdése van? Ajánlatot szeretne kapni? 

Töltse ki az alábbi űrlapot és két munkanapon belül visszahívjuk! Ha ennél sürgősebb, akkor keressen bennünket telefonon!